Tokaji Aszú 6 Puttonyos este un vin alb dulce din colecția de vinuri dulci nobile Terroir Selection de la crama Grand Tokaj, din regiunea viticolă Tokaj din Ungaria.
Un vin excepțional de bogat și complex, dintr-o recoltă de neuitat, 2013. Are un miros de caise uscate luxuriante, flori de primăvară, de mușețel, de portocale uscate, fructe tropicale și boabe picante de piper roșu. Gustul său este dominat de cel de caise, care apare în înghițitură atât sub formă caisă proaspetă, caisă uscată, cât și sub formă de gem de caise, cu înghițitură groasă, dulce și fructată. Un vin extrem de lung, cu o mare complexitate și un echilibru perfect între aciditate și zahăr rezidual natural și cu o notă finală ușor picantă dată de butoaiele de stejar Zemplén folosite pentru fermentare și învechire.
Informații despre recoltă
Tokaji Aszú 2013 este realizat din struguri Aszú 100% achiziționați. Anul 2013 a fost o recoltă foarte bună, au fost recoltați struguri Aszú de înaltă calitate, complet acoperiți cu botrytis.
Tehnologia de fabricare a vinului
Pentru obtinerea acestui vin s-au folosit în principal struguri din soiul Furmint și Hárslevelű Aszú, dar conține și cantități mai mici de struguri Zeta, Kabart, Kövérszőlter și Sárgamuskotály Aszú. Vinul de bază este 100% Furmint. Strugurii Aszú au fost adăugați la vinul de bază în timpul fermentării și lăsați la macerat timp de 24 de ore. După presare, fermentația a avut loc în cisterne și butoaie. Învechirea în butoaie are loc în pivnița cramei Tokaji din Szegi, unde acest vin este învechit în butoaie de 136-500 de litri timp de cel puțin 18 luni.
Recomandat cu brânzeturi maturate tari sau albastre, foie gras, deserturi de ciocolată și crème brulée.
Produs unguresc.
Temperatura recomandată pentru consum : 10-12 °C
Miros: caise uscate, flori de primăvară, flori de mușețel, portocale uscate, fructe tropicale, boabe de piper roșu.
Gust: caise proaspete, caise uscate, gem de caise.
Asociere mâncare: brânzeturi maturate tari, brânzeturi maturate albastre, foie gras, deserturi de ciocolată, crème brulée.