Grand Tokaj
Tokaj-Hegyalja este prima și una dintre cele mai frumoase regiuni viticole ale Ungariei, regiunea întinzându-se peste pantele blânde de sud ale dealurilor Zemplén în triunghiul format din Tokaj, Abaújszántó și Sátoraljaújhely. Efectele benefice combinate ale poziției podgoriilor situate favorabil, structura solului de origine vulcanică, razele soarelui de toamnă din regiune și umiditatea care se ridică din râul Bodrog din apropiere sunt secretul din spatele calității și caracterului special al vinului Tokaj. Tradiția de a face Tokaji Aszú, „regele vinurilor și vinul regilor”, se transmite în regiune de la tată la fiu. Chiar înainte de cucerirea maghiară, strugurii au fost cultivați pe cele 5.500 de hectare de terne din regiunea viticolă, iar zona a fost prima regiune viticolă din lume. În 1737 a fost promulgat un decret regal în acest sens, care enumera 28 de așezări în împrejurimile cărora puteau fi cultivați struguri adecvați pentru producerea vinului Tokaj. În 2002, Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO a inclus regiunea istorică a vinului Tokaj-Hegyalja ca peisaj cultural pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Supraviețuirea tradițiilor viticole care au evoluat în ultimii 1.000 de ani în forma lor curată, originală și integritatea regiunii de-a lungul unui mileniu au justificat declararea regiunii viticole ca parte a patrimoniului mondial UNESCO. Regiunea viticolă este caracterizată de un climat continental, cu o bază din rocă vulcanică (de andezit, riolit și tufuri ale acestuia) și sol negru format pe aceasta bază. În timp ce roca vulcanică bogată în minerale favorizează vinurile pline, puternice, zonele cu pământ mai slab se potrivesc vinurilor cu un caracter mai moale.