Turán este un vin roșu sec de la crama Demeter, un vin foarte fructat, picant și foarte corpolent, cu miros de fructe uscate, curmale și scorțișoară, gust cu arome de ciocolată, marțipan și afine, un vin obținut din soiul Turán (100%) din regiunea viticolă Eger din Ungaria.
Turán este un vin obținut prin viticultură și recoltare 100% manuală, artizanală.
Turán este un soi de struguri care există din anul 1965 și a fost crescut în regiunea viticolă Eger, mai multe soiuri de struguri sunt încrucișate în mod conștient în plantațiile cu viță de vie din regiunea viticolă Eger. În acest caz este vorba despre soiurile Kadarka, Csabagyöngye, Medoc și Tenturier.
Scopul a fost crearea soiului de struguri Bikavér (Sânge de taur) prin încrucișarea mai multor soiuri în podgorie și astfel, munca vinificatorului să fie mai ușoară, nefiind astfel nevoie să fiea combinate 3-4 tipuri de vin în butoi.
Deși acest plan până la urmă nu s-a concretizat, rezultatul obținut a fost că experimentul a supraviețuit ca soi de struguri sub numele de "Turan". Din care rezultă un vin roșu cu o culoare foarte închisă, cu mulți tanini (dar catifelați) și o aromă florală deosebită. Dacă ar trebui să-l compari cu ceva, poate este ca o combinație dintre Syrah și Cabernet Franc. În 2016, vinul Turan al cramei Demeter a câștigat o medalie de bronz la concursul de vinuri de la Bordeaux.
Vin cu indicație geografică protejată.
Regiunea viticolă: Eger, Ungaria.
Conține sulfiți.
Vinificație: fermentare în cuvă deschisă cu batere manuală, învechire în butoaie noi de stejar 2~2,5 ani
100% viticultură manuală
100% recoltare manuală
Miros: fructe uscate, curmale, scorțișoară
Gust: ciocolată, marțipan, afine
Temperatură de consum: 17 °C
Asociere mâncare: bucătărie asiatică, bucătărie mediteraneană