Egri Csillag este un vin alb sec, corpolent și matur, de la crama Demeter. Este un vin fructat maturat în butoaie de stejar, cu arome de caise uscate, agrișe și cu note minerale, un vin obținut dintr-un amestec de soiuri Hárslevelű (50%), Chardonnay (34%), Olaszrizling (8%) și Pinot gris (8%), din regiunea viticolă Eger din Ungaria.
Egri Csillag este un vin obținut prin viticultură și recoltare 100% manuală, artizanală.
2002 a fost primul an când crama Demeter produs vinul numit Eger Csillaga. De atunci, vinificatorul cramei a tot spus că în regiunea viticolă Egri ar trebui să te gândești la un cuvée alb.
În 2010 s-a născut linia comună de vinuri albe Egri. Fiecare cramă își produce propriul cuvée conform propriei viziuni și după principii specifice. Egri Csillag este un clasic cu corp mediu, care se bazează pe restricții stricte de producție în podgorie, iar apoi este maturat în butoaie de lemn pentru a-i conferi o aromă de fructe tropicale. Egri Csillag a câștigat o medalie de aur în 2012 și o medalie de argint în 2014 la concursul de vinuri de la Bordeaux.
Vin cu indicație geografică protejată.
Regiunea viticolă: Eger, Ungaria.
Conține sulfiți.
Vinificație: fermentație reductivă și în butoaie de lemn, învechire în butoi de lemn și în rezervor 1~1.5 ani
100% viticultură manuală
100% recoltare manuală
Miros: caise uscate, note minerale, agrișe
Gust: pară, miere de tei, fructe de soc
Temperatură de consum: 12-14 °C
Asociere mâncare: bucătărie mediteraneană, brânzeturi