Istoria vinului



Scurtă istorie a vinului

Vinul - această licoare ce ne încântă papilele gustative - nu a fost dintotdeauna așa. Potrivit teoriilor unor arheologi și istorici care au studiat istoria vinului, oamenii preistorici adunau din copaci fructe dulci pe care mai apoi le depozitau în diverse recipiente. După câteva zile de depozitare apărea fermentația iar sucul rezultat s-a transformat astfel într-un fel de vin "primitiv" cu un conținut scăzut de alcool. Ulterior oamenii au descoperit vița de vie sălbatică, au "îmblânzit-o", au învățat și au experimentat mai multe despre procesul pe care azi îl numim "vinificație". Azi, acest proces de vinificație este unul extrem de complex în care sunt aplicate metode și tehnologie ultramodernă alături de metodele tradiționale clasice, aceste metode vechi fiind transmise din generație în generație până în zilele noastre.

Cele mai vechi dovezi despre apariția vinului din struguri au fost găsite în regiunea Caucazului, Mesopotamiei sau Egiptului, mai precis în Georgia (aprox. 6000 î.Hr.), Iran (aprox. 5000 î.Hr.), Grecia (aprox. 4500 î.Hr.) sau Sicilia (aprox. 4000 î.Hr.). Într-un sit arheologic descoperit într-un complex de peșteri din Vayots Dzor, Armenia, a fost descoperită cea mai veche cramă din lume, în situl descoperit de arheologi au fost găsite o presă de vin, vase pentru fermentație, borcane și cupe, iar în urma datării s-a stabilit că acestea erau din anul 4100 î.Hr.

Vinul a avut un rol important în toată istoria noastră. În Egiptul Antic faraonii erau inmormântați cu recipiente de vin lângă ei, poveste apărută constant în scrierile de pe pereții mormintelor faraonilor. Mai tărziu, grecii au popularizat aceasta băutură, exportând la scara largă vinurile produse din vița de vie cultivată în coloniile lor, pe teritoriile de astăzi ale Italiei, în sudul Franței și al Spaniei. Vinul a fost important și in Imperiul Roman, perioadă în care romanii și-au pus puternic amprenta asupra dezoltării viticulturii și enologiei. In Evul Mediu, în Franța și Germania vinul era produs de călugări iar europenii au dus vinul si metodele de producție ale acestui și pe alte continente.

Azi, când beneficiem de toată cunoașterea acumulată de înaintașii noștri alături de cele mai noi tehnologii, avem ocazia să ne bucurăm de vinuri deosebit de interesante și care ne fac viața mai frumoasă. Cel mai important aspect pe care trebuie să-l reținem însă este că vinul se face întotdeauna din struguri! Iar procedeele și procesele de obținere ale vinului din struguri presupune timp, muncă și multă dăruire, motiv pentru care prețul unui vin bun, natural, obținut din struguri prin metode tradiționale, va fi mai mare decât produsele impropriu numite "vin" ce sunt obținute "artificial" prin tot felul de metode tehnlogice și chimice (aromatizanți, coloranți etc) care nu au nici o legătura cu tradiția vinului obținut exclusiv din struguri!

"In vino veritas" spune un proverb latin, însă adevărul se află doar în vinurile adevărate!
 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!