Tehnologia vinului



Tehnologia vinului, numită si enologie (sau oenologie), este știința care se ocupă cu cercetarea metodelor de preparare și păstrare a vinurilor și a produselor derivate din struguri, din must sau din vin, scopul acesteia fiind realizarea unor produse care să corespundă cu cerințele clientilor. Proveniența denumirii acestei tehnologii este limba greacă unde "oenos" înseamnă "vin" iar "logos" înseamnă "vorbire", sensul termenului fiind acela de "știința vinificației". Este o disciplină care, în România, este studiată la facultățile cu profil agricol și industrie alimentară.

Tehnologia vinului (sau Oenologia) include două componente: oenologia generală care studiază materia primă și procesele fizice, chimice și biochimice care se petrec în timpul procesării mecanice a strugurilor, a macerării, fermentației și în perioada de învechire a vinului, în timp ce a doua componentă numită "oenologie specială" include metode elaborate de obținere a diverselor tipuri de vinuri și produse speciale derivate din vin ca de exemplu obținerea vinurilor spumante, spumoase, perlante, petiante, obtinerea produselor distilate din vin dar și valorificarea produselor secundare rezultate din procesele de obtinere a acestor produse.

Maturarea și învechirea vinului sunt procese care în timp îmbunătățesc gustul și aroma unui vin însă doar in anumite condiții motiv pentru care, printre altele, tehnologia vinului este o știință ce rezultă atât din experiența înaintasilor noștrii transmisă din generație în generație până in zilele noastre cât mai ales din cercetări științifice complexe care completează ori uneori chiar corectează metodele cunoscute de obtinere a unui vin de foarte bună calitate. Maturarea se referă la procesele care au loc în vin după fermentația alcoolică și înainte ca vinul să fie îmbuteliat, în timp ce învechirea vinului se refera la procesele și modificările care au loc în vin după ce vinul a fost deja îmbuteliat. Schimbările de culoare, gust, arome si consistență care au loc în vin în perioada maturării și învechirii pot sa difere în funcție de mulți factori astfel că acestea pot fi subtile si greu de detectat ori pot avea un caracter pronunțat și pot fi ușor detectabile.

Ce trebuie să țineti minte este că un vin natural și de bună calitate se obține în timp, cu multă muncă și dăruire, motiv pentru care un vin natural, de bună calitate, nu va fi cel mai ieftin vin de pe piață. Și cel mai important este faptul că... vinul de bună calitate se obține din struguri!, și nu din coloranți și aromatizanți, motiv pentru care vă recomandăm vinurile ungurești de pe magazinul online www.vinuriunguresti.ro unde veți găsi doar vinuri de foarte bună calitate, de la producători cu tradiție din Ungaria.

Vă așteptăm cu drag pe magazinul nostru online și vă invităm la un pahar cu vin!

 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!