Despre crama Grand Tokaj

Despre crama Grand Tokaj
Grand Tokaj este cel mai mare vinificator maghiar aflat în proprietatea statului maghiar.

Rolul de integrator al Grand Tokaj

Grand Tokaj este un producător de vin extrem de important în Tokaj-Hegyalja, iar asta se reflectă nu doar prin  cantitatea mare de materii prime de bază pe care o produce, ci și în rolul integrator pe care îl joacă în regiune. Compania de stat Grand Tokaj reprezintă aproximativ 40% din producția totală de vin a regiunii. Cu aproximativ 70 de hectare de podgorii proprii, crama achiziționează și struguri de la peste 1.400 de mici producători care lucrează pe aproximativ alte 1.150 de hectare de teren cultivat.

Pe lângă producția de vinuri de calitate, crama de stat Grand Tokaj este implicată în activități destinate pentru a ajuta munca fermierilor locali. De exemplu, se străduiește să îi informeze pe producători cu privire la prețurile de achiziție care se aplică pentru fiecare an, cât mai curând posibil, astfel încât aceștia să aibă timp suficient pentru a evalua beneficiile financiare ale cultivării strugurilor de calitate. Cultivarea strugurilor de calitate premium este de o importanță fundamentală nu numai pentru fermieri, ci și pentru vinificatorul însuși, deoarece vinurile pe care le produce servesc la sporirea reputației regiunii viticole. De asemenea, crama de stat Grand Tokaj sprijină cultivatorii de viță de vie cu sfaturi, punând la dispoziția cultivatorilor/producătorilor un ghid viticol în patru volume, care conține sfaturi de cultivare a viței de vie pentru obținerea unor producții de înaltă calitate.
Partenerii contractuali ai Grand Tokaj, de asemenea, primesc asistență în exploatarea terenului, asistență dată în cel mai eficient mod. Prin intermediul unui sistem special de informare geografică (GIS), dezvoltat în cadrul evaluării potențialului de creștere al podgoriilor, crama poate face recomandări producătorilor pentru determinarea obiectivelor de cultivare a unor anumite parcele de teren. 


Unicitatea vinului Tokaj

O trăsătură importantă caracteristică a regiunii viticole Tokaj-Hegyalja este botritizarea, fenomen care are loc de la an la an datorită proprietăților combinate ale terenului cultivat, microclimatului particular, râurilor învecinate (Bodrog, Tisza) și soiurilor de struguri adecvate (Furmint, Hárslevelű, Muscat, Zéta, Kövérszőlő, Kabar). Mucegaiul care dă naștere procesului de botritizare (Botrytis cinerea) nu poate fi privit în sine ca ceva unic în regiunea viticolă, deoarece se găsește și în altă parte - spre deosebire de mucegaiul de pivniță (Cladosporium cellare) care acoperă pereții pivnițelor scobiți. din tuf riolitic, care asigură condiții optime (temperatură și conținut de umiditate) vinurilor în timpul maturării lor în butoaie de lemn.

În timpul botritizării, datorită ploilor timpurii de toamnă și a cețurilor din zori, strugurii se umflă și crapă declanșând astfel procesul de putregai nobil al botritei. Ca o consecință a microclimatului deosebit, sezonul ploios este urmat de o perioadă lungă, caldă și însorită, favorizând botritizarea boabelor și concentrarea aromei, suculenței și conținutului de zahăr.

Obtinerea vinului Tokaji Aszú este o tradiție care datează de secole în regiunea viticolă Tokaj-Hegyalja. Prima etapă a procesului este culegerea individuală a strugurilor din fiecare ciorchine în momentul recoltării și plasarea lor în niște cuve speciale, unde sunt depozitate până la procesare. În tot acest timp nectarul care curge va fi îmbuteliat în timp ce lichidul bogat în arome și concentrat, Eszencia, se prelinge din cuvele perforate sub propria greutate a boabelor Aszú.

În toamna anului 2013, în vederea standardizării calității vinurilor Tokaj, au fost create noi reglementări de vinificație în această regiunea viticolă. Pentru Aszú, conținutul minim de zahăr a fost stabilit la 120 g pe litru. În plus, s-a precizat că vinurile produse aici pot fi maturate și îmbuteliate doar la locul de cultivare, adică într-o anumită localitate aparținând regiunii viticole.

Potențialul viticol al Tokaj

O parte a programului de reînnoire a calității inițiat la cramă în 2013 este evaluarea potențialului de creștere a podgoriilor și a stării podgoriilor existente, în urma căruia a fost creat așa-numitul sistem de informații geografice (GIS) ca o dezvoltare cu totul nouă și în mod expres unică la crama Grand Tokaj.

Scopul studiului potențialului viticol a fost de a evidenția caracteristicile zonelor viticole din regiunea viticolă. În timpul acestui proces, experții au folosit date despre capacitățile podgoriilor și potențialul de cultivare pentru a determina obiectivele de producție ale unei anumite suprafețe de teren și ce soiuri de struguri sunt potrivite pentru cultivare pe acel teren. Acest lucru este deosebit de important deoarece crama, prin rolul său de integrator în regiune, menține contactul cu peste 1.400 de fermieri, cu care împărtășește un interes comun în cultivarea materialelor de bază de bună calitate, producând vinuri de un standard înalt. 

Procesul a început cu cercetarea celor 5.500 de hectare de teren adecvat pentru cultivarea viței de vie din regiunea viticolă Tokaj-Hegyalja, pe baza criteriilor menționate mai sus. Sondajul a folosit metode din secolul 21 pentru a determina caracteristicile topografice ale terenului și condițiile solului, aplicând în același timp date istorice și imagini din satelit pentru a caracteriza potențialul mezoclimatic și macroclimatic al acestuia. Vizitele la fața locului la podgorii în cursul anchetei au fost completate cu date aeriene și de teledetecție.

Károly Áts, oenolog șef la Grand Tokaj

Reflectând un nou spirit de vinificație, vinurile cramei Grand Tokaj sunt preparate sub îndrumarea lui Károly Áts, oenolog-șef al casei de vinuri Grand Tokaj din 2013 și câștigător al titlului de „Producătorul de vin al anului” în 2012. Este apreciat și pentru Tokaji Essencia, vinul care a fost câștigător cu 100 de puncte.

Károly Áts crede că personalitatea unui vinificator se transmite întotdeauna prin vin și, prin urmare, vinurile sale radiază fericire și bucuria de a trăi. El gândește întotdeauna pozitiv, deoarece crede că altfel bucuria nu va pătrunde în vin, pentru că vinul bun poate fi făcut doar de un vinificator fericit. Áts se consideră un om fericit, a cărui muncă este de fapt hobby-ul lui. Născut și crescut în Tokaj-Hegyalja, strugurii și vinul au jucat întotdeauna un rol în viața lui, prin tatăl său. Scopul său este să returneze oamenilor darurile naturii prin vinurile sale și să aducă bucurie consumatorilor de vin.

M-am născut într-o regiune viticolă pe care o consider un miracol. Aceasta este patria mea. M-am născut într-o familie în care tatăl și mama m-au învățat să respect și să iubesc natura. Tatăl meu spunea mereu: „Fiule, fii mereu tu însuți și nimeni altcineva.” Și nu vreau să fiu altcineva. Tot ce îmi doresc este să fiu precum Karcsi Áts, cel care m-a crescut.” - Károly Áts

Pentru acest expert cu aproape un sfert de secol de experiență ca vinificator, alegerea regiunii viticole în care să-și urmeze cariera nu a fost niciodată pusă la îndoială. Desigur, vinul poate fi făcut în altă parte, dar ceea ce Áts și-a dorit întotdeauna a fost să arate adevăratele capacități ale vinului de Tokaj. Și s-a dovedit ca a avut succes în acest demers, deoarece numeroasele fațete ale regiunii Tokaj și caracterul special al terroir-urilor sale istorice pot fi simțite cu adevărat prin vinurile sale.

Carieră:
Lansându-și cariera profesională la Școala Tehnică de Vinificație din Budafok, Áts a absolvit oenologie la Universitatea de Horticultură în 1988. După ce și-a obținut diploma, a lucrat timp de șase ani la Crama de Stat Tokaj-Hegyalja, predecesorul legal al Tokaj Kereskedőház, iniţial ca stagiar şi mai târziu ca manager de pivniţă. În 1994, s-a alăturat companiei Royal Tokaji Wine, unde mai târziu a devenit oenolog șef. În aprilie 2013, s-a alăturat cramei Grand Tokaj, unde deține, de asemenea, funcția de oenolog șef.

Premii:
În 2002, Károly Áts a creat Áts Cuvée, acum deja legendarul vin dulce Tokaj de recoltare târzie care îi poartă numele. În 2006, revista americană Wine & Spirits a acordat 100 de puncte vinului Tokaji Essencia din 1999. În același an, el a fost ales drept „Producătorul de vin al anului” în Tokaj-Hegyalja. În 2009, vinul său Betsek Aszú din 2003 a fost un câștigător absolut, iar Furmint sec din 2007 un câștigător la categoria competiției „Top 100 Wines” al cotidianului Népszabadság. În 2012, a fost distins cu titlurile „Winemaker of Winerys” și „Winemaker of the Year”. În semn de recunoaștere a muncii sale profesionale remarcabile în slujba dezvoltării Regiunii viticole Tokaj-Hegyalja, în 2014 Áts a primit Crucea de Cavaler Civil a Ordinului de Merit al  Republicii Ungaria.











Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!