Despre crama Etyeki Kúria

Despre crama Etyeki Kúria
"Credem că viitorul este construit pe fundamentele trecutului și, prin urmare, ne străduim să lucrăm într-un spirit inovator dar respectând tradițiile și învățând din ele." - Etyeki Kúria

Povestea cramei Etyeki Kúria
Crama Etyeki Kúria a fost înființată pe Öreghegy (însemnând dealul vechi) din Etyek în anul 1996. De la bun început, crama Etyeki Kúria a devenit cunoscută atât pentru respectarea tradițiilor cât și pentru adoptarea unei mentalități inovatoare. Ca o piatră de hotar importantă în istoria cramei, Etyeki Kúria a fost prima din această regiune viticolă care a plantat viță de vie Pinot noir pentru a obține vin roșu. Vinificatorul șef, Sándor Mérész, s-a alăturat echipei Etyeki Kúria în urmă cu mai bine de zece ani și începând încă de atunci el a modelat stilul unic al vinurilor Etyeki Kúria, aliniind experiențele locale cu cele mai recente descoperiri ale cercetării și cu propria sa abordare internațională. În semn de recunoaștere a muncii sale profesionale, Sándor Mérész a fost, în fiecare an din 2013, unul dintre cei cincizeci de nominalizați la premiul "Winemakers’ Winemaker" din Ungaria.

Podgoriile Etyeki Kúria
Inițial au fost două hectare, acum însă suprafața viticolă a cramei Etyeki Kúria însumează 54 de hectare, răspândite în două regiuni viticole: regiunea Etyek, unde este cultivat trio-ul Sauvignon Blanc, Chardonnay și Pinot Noir și regiunea Sopron, unde principalul soi de struguri este Kékfrankos.

Crama Esterházy - este crama "soră". În 2009, crama Etyeki Kúria a început să lucreze îndeaproape cu crama Esterházy din Burgenland, situată în apropierea graniței Ungaro-Austriacă. Parte a acestei cooperări a însemnat sprijinul reciproc în probleme profesionale legate de viticultură și oenologie, în activități de export, precum și în promovarea locurilor pentru evenimente și a programelor pe care crama le organizează.

Dezvoltare și extindere
În toamna anului 2011 Etyeki Kúria a început un amplu proiect de modernizare și extindere, având ca scop crearea condițiilor necesare pentru producerea vinurilor internaționale de top. Împreună cu Studioul de Arhitectură maghiar BORD a fost concepută și construită o clădire inedită care păstrează caracteristicile peisajului, astfel a fost construită noua fabrică de procesare și îmbuteliere a vinurilor, deasupra pivniței tradiționale și al cărei design funcțional permite procesarea și vinificația strugurilor cu flux gravitațional.

Spații inedite pentru oaspeți
Prin suprafețele de sticlă încorporate în structura clădirii, vizitatorii interesați de derularea procesului de vinificație pot vedea o imagine de ansamblu aproape completă asupra procesului de vinificație, de la recoltare și până la îmbuteliere, în timp ce activitatea de producție poate continua netulburată în pivniță. Etyeki Kúria își poate întâmpina  oaspeții în mai multe locații unice în care sunt gazde pentru degustări de vinuri, precum și pentru evenimente private și corporative. În plus, în Wine Barul Etyeki Kúria și pe terasa primitoare, vizitatorii pot afla mai multe despre vinurile cramei și despre povestea Etyeki Kúria.


EFORTURI PENTRU SUSTENABILITATE
Crama Etyeki Kúria s-a angajat să își reducă amprenta asupra mediului, așa că au ales și aleg întotdeauna soluții durabile în cât mai multe domenii posibile.

Arhitectura
Crama modernă Etyeki Kúria a fost inaugurată în 2013 și a fost construită parțial în subteran. Acest design permite ca în procesul de obținere a vinului să profite de gravitație în mai multe etape ale vinificației. De asemenea, construcția parțial subterană oferă izolație naturală ceea ce permite reducerea consumului de energie consumată în timpul procesului de vinificație.

Energie solară
În 2019, au fost instalate panouri solare pe mai multe clădiri ale cramei astfel că energia verde obtinută acopera o treime din nevoile anuale de energie ale cramei.

Acoperire verde și biodiversitate
Printre podgoriile Etyeki Kúria a fost plantat un amestec special de semințe, dezvoltat de Institutul de Cercetări Agricole Ecologice (ÖMKi), care nu numai că sprijină lupta continuă împotriva eroziunii solului dar contribuie și la atingerea unui grad mai mare de biodiversitate și a unei structuri sănătoase a solului.

Vegetarian și vegan
In procesul de clarificare al vinului, la crama Etyeki Kúria ca agenți de clarificare se folosesc doar proteine vegetale (mazăre) și bentonita, nu se folosesc preparate de origine animală.

Sticle ușoare
Crama Etyeki Kúria a ales pentru vinurile sale sticlele cele mai ușoare posibile pentru a reduce impactul asupra mediului.























Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!