Rezervația Naturală Egri Kőlyuk-tető
Declarată ca regiune protejată: 1998
Suprafață: 117,5 ha
Caracteristicile geografice ale regiunii viticole Egri Kőlyuk-tető permit producerea de vinuri roșii și albe de înaltă calitate. Diversitatea topografiei, a solului și a caracteristicilor climatice se reflectă și în diversitatea captivantă a vinurilor. Geologia peisajului este, de asemenea, diversă, întrucât sedimentarea care a avut loc în Evul Mediu, apoi mișcările puternice ale crustei și activitatea vulcanică din perioada terțiară au avut ambele impact asupra formării zonei. Din punct de vedere al vinificației, unul dintre „produsele” importante ale activității vulcanice este linia de tuf care se întinde în curtea de sud-est a orașului Bükk, care a servit drept mediu ideal pentru crearea pivnițelor potrivite pentru păstrarea vinurilor excelente Eger. Rezervația naturală a fost înființată în 1998 cu scopul de a pentru a conserva materialele existente ale bancilor de gene de struguri și plantațiile de viță de vie din zonă. Podgoria de mai multe hectare din granița de sud a Egerului este remarcabilă nu în primul rând datorită condițiilor ecologice și de creștere, ci datorită stocului genetic de struguri din zonă. Scopul principal al conservării naturii este menținerea acestui stoc genetic și a plantațiilor de stocuri din zonă în modul prevăzut de legi, regulamente și reglementări. Întrucât zona servește la întreținerea și înființarea plantațiilor de stoc ale anumitor soiuri de struguri, orice alte activități agricole nu sunt permise în zonă. Pe baza Legii de promulgare a Convenției privind diversitatea biologică, recomandările și reglementările metodologice standard convenite la nivel internațional trebuie aplicate în timpul activităților care vizează conservarea resurselor genetice.
Următoarele soiuri și clone de struguri pot fi găsite în Rezervația Naturală Egri Kőlyuk-tető:
- Blauburger (plante mamă, plantă stoc)
- Clona Kékfrankos M. 6/44 (plantă părinte)
- Riesling renan T68. clonă (bancă de gene) Medina (bancă de gene)
- Zöldveltellini clona 133 (mama albastru)
- Chardonnay (mama albastru)
- Clona 34 prietenoasă cu gri (albastru primar)
- Gri prietenos B.10. clonă (bancă de gene)
- Tramini Fr. 46-107. clonă (bancă de gene)
- Riesling italian nobil (bancă de gene)
- Riesling italian P.2. clonă (bancă de gene)
- Riesling italian B.5. clonă (bancă de gene)
- Queen's Maiden (bancă de gene)
- Ottonel Muscat D. Clone 90 (bancă de gene)
- Soiuri delicate (12 articole din bancă de gene)
Tradiția cramei Demeter
Tradiția cramei Demeter datează din anii 1800, când străbunicul actualului proprietar al cramei Demeter și-a dedicat viața producției de struguri și vinificației. La acea vreme, ferma familiei Demeter cultiva 1 hectar de struguri pe dealul Mész de lângă Eger.
Legătura cu linia de pivnițe Kőlyuk, unde funcționează crama de astăzi, poate fi urmărită încă din perioada de dinaintea Primului Război Mondial, când străbunicul proprietarului cramei Demeter a construit cu mâinile sale o pivniță în această zonă. Această pivniță are și o importanță istorică, a supraviețuit nevătămată Celui de-al II-lea Război Mondial. Până în prezent, familia Demeter își produce vinurile aici, în această zonă, în pivnița de acum lângă rezervația naturală Kőlyuk-tető, în partea de sud a orașului Eger, o pivniță de 110 metri lungime care a câștigat în 2001 premiul „Cea mai frumoasă cramă din Eger”.
Astăzi activitatea cramei se desfășoară pe o suprafață de 7.5 ha cultivată cu soiuri ca Eged-Hegy Kékfrankos, Merengő Cabernet Franc, Hárslevelű, Menoire și Turán, în podgoria Nagyaszó, la granița Egerului. Crama produce 80.000 de sticle de vin în fiecare an. Crama se bazează în întregime pe viticultură manuală.
Csaba Demeter, tânărul proprietar al cramei, a câștigat titlurile de "Vinificatorul maghiar al anului 2010" și "Producătorul de vin Egri al anului 2014". A absolvit ca tehnician de vinificație la Budafok, dar lucrează în podgoria și pivnița familiei de când era copil. Conduce pivnița Demeter din 1996 și produce vinurile acesteia până în zilele noastre. În anul 1996, când a preluat gestionarea pivniței de la tatăl său, a început să cultive struguri și să facă vin într-un mod modern.