12 lucruri de știut despre Furmint
1.) Originile sale sunt încă dezbătute, dar Furmint este considerat un soi de strugure caracteristic regiunii Carpato-Danubiene.
2.) Primele mențiuni despre Tokaj datează de la sfârșitul anilor 1500 și începutul anilor 1600.
3.) În prezent, Furmint este cea mai răspândită varietate de struguri din Tokaj, dar este prezent de mult timp și în alte regiuni viticole, fiind cunoscut uneori sub numele de Szigeti.
4.) Este un exemplu potrivit pentru a evidenția locul de proveniență și terroir-ul. Deoarece una dintre trăsăturile speciale ale Tokaj-Hegyalja constă în numeroasele tipuri de soluri și microclime, Furmint aici își arată diferitele fețe de la o podgorie la alta, uneori chiar de la o parcelă la alta.
5.) Este un soi de struguri care se coace frumos, acesta fiind unul dintre motivele pentru care este iubit în Hegyalja.
6.) Este cea mai importantă materie primă pentru specialitățile naturale și dulci din Tokaj. Sub formă de Aszú sau Szamorodni, acest soi de struguri poate fi folosit pentru a produce un vin interesant de acid, lung și vibrant.
7.) Una dintre cele mai mari valori ale Furmint-ului este diversitatea sa. Nu numai că poate fi folosit pentru a produce vin sec sau dulce, dar este cunoscut de mult timp și ca materie primă de bază pentru vinuri spumante, fiind de asemenea bine adaptat pentru maturarea în butoaie și în rezervoare de inox.
8.) Atât ca vin sec, cât și în vinurile dulci nobile, este adesea amestecat cu Hárslevelű, deoarece cele două soiuri se completează minunat.
9.) Caracteristicile sale olfactive și gustative includ o eleganță condimentată, o mineralitate fină, flori albe, gutui, piersici proaspete, și, sub formă dulce, caise proaspete și uscate, precum și miere.
10.) Aciditatea sa complexă îi conferă un potențial de învechire și îmbătrânire foarte lung.
11.) Furmint este un acompaniament ideal pentru preparate culinare mai acide, dar datorită versatilității sale poate fi servit și alături de feluri complexe de mâncăruri. Ca vin dulce, se potrivește bine cu preparate orientale picante, brânzeturi sau chiar deserturi.
12.) Se recomandă a fi băut la 10-12 grade.